“De boer dat is de keerl” op de Kôle Kermse in Broekland

De Kôle Kermse vlag kan uit. Het tentfeestseizoen gaat op 22, 23 en 24 maart weer beginnen. Sinds 1995 geeft de Kole Kermse traditiegetrouw het startschot. Al net zo lang, heeft de Kôle het boertie als logo. Het boertie geeft het karakter van het feest perfect weer. Stoer, hard werken, niet zeiken, feest maken met elkaar, het symboliseert een echte Sallander. Dit jaar zal die boer MEGA groot verschijnen in Salland, want de boer dat is de keerl.

Maar hoe is dit feest ooit ontstaan? Jasper Guldemond en Arnoud Korterik zijn de grondleggers van de Kôle Kermse en begonnen in 1995 met een ‘besloten feest’. Arnoud legt uit hoe ze erbij kwamen: “We hadden het al een paar jaar daarvoor bedacht. We wilden gewoon een gezellig tentfeest, goede muziek en gratis entree. En dan doen we het in het voorjaar en noemen we het de Kôle Kermse”. En zo geschiedde, TENTJE-BANDJE-BIERTJE. In 1995 begon de Kôle Kermse met een editie waar de gemeente, op zijn zachtst gezegd, niet vrolijk van werd. Broekland had tenslotte al een feest en in het kader van alcoholmatiging in de gemeente kon er niet nog een tentfeest bij. Een paar jaar later toen Raalte Ribs&Blues erbij kreeg, kon Broekland niet meer achterblijven. Sindsdien heeft Broekland een legale Kôle Kermse. Maar zo’n eerste editie blijft toch legendarisch, aldus Arnoud: “Het was een geweldig feest. We hadden 80 vaten bier ingeslagen en daarvan bleef er maar één over”. Dat het een fantastische editie was, geeft ook Frank Swartjes aan, toen nog bezoeker van de Kôle Kermse, later voorzitter: “Ze hebben op de dag zelf de tent nog twee keer zo groot gemaakt, zoveel volk werd er verwacht”. De schattingen lopen op tot meerdere duizenden bezoekers.

Het Boertie

Nog steeds verbeeldt het logo van de Kôle ‘het boertie’ in zijn overall en klompen. Arnoud geeft uitleg: “Ja die is bij ons aan de keukentafel gemaakt samen met Jasper en mijn vader, Hein. Het is een boertie, zoals er zoveel zijn in onze omgeving. Het boertie heeft het koud en staat daarom met zijn armen over elkaar”. Deze boerties zijn vaste bezoekers van de Kôle Kermse. Vandaar dat de Kôle Kermse dit jaar zegt: De boer dat is de keerl. Dit jaar komt het boertie van de Kôle echt tot leven. Want het boertie staat voor hard werken, niet zeiken en (minimaal) ééns per jaar volledig de remmen losgooien.

Vrijdag

Een speciaal moment op vrijdag. Voor het eerst zal de Kole Kermse officieel geopend worden. Gait Middelkamp kocht deze unieke kans op de pre-party.  Nadat Gait het eerste biertje heeft getapt, start de Kôle Kermse. Dit jaar begint de Kole met een heuse muziekbingo. Verwacht feest, confetti, lange tafels, bediening en geweldige prijzen. Tentgangers die een bingokaart weten te bemachtigen zullen ongetwijfeld binnen de kortste keren op de bierbanken staan. Ook zal de feesttent vrijdagavond weer dienen als bruincafé, waar niemand minder dan Berry Broekhof dienstdoet als epische kroegbaas. Coverband Alive zal de tent verwennen met muziek van de allergrootste artiesten in de wereld (maar dan beter). De muzikale begeleiding van de rest van de avond zal verzorgd worden door Wulp Soundsystem.

Privé toilet

Tijdens de pre-party in december zijn er enkele kavels verkocht die dit weekend verzilverd zullen worden. Zo zal een select groepje toegang hebben tot een privétoilet  en hoeft Nadine Elshof nooit in de rij te staan bij de bar doordat ze een voorrangskaart kocht. Zaterdagmiddag is weer de mogelijkheid om in de tent geweldig mooi spul op de kop te tikken. Vanaf 13 uur kunnen de kavels worden bekeken en een uur later zal de hamer klinken om de veiling in te luiden.

Kinderen

Uiteraard is de tent het hele weekend verwarmd, en is er weer een indoor kermse. Voor de allerkleinsten heeft de nieuw opgerichte kotercommissie een speelcorner gecreëerd. Zo kunnen de kleine boefjes veilig spelen en de ouders rustig een pilsje drinken. Voor de overige jeugd zullen er ook extra activiteiten geregeld worden.

  

Zaterdagavond

Naast een goede band en DJ gaat er zaterdagavond iets gebeuren waar we nu nog niet veel over kunnen zeggen. Dat het een bijzonder moment gaat worden… dat is al zeker. Wat we wel kunnen vertellen is dat de hits verzorgd worden door DJ Total Tommy en de rock coverband The Euros. Met The Euros weet de Kôle Kermse wederom een topact neer te zetten. Sil Journee, bestuurslid van de Kôle Kermse, laat weten ontzettend trots te zijn deze musketiers van het feestcircuit naar Broekland te halen: “Met The Euros hebben we een band die de haringen uit de tent komt spelen en er lachend mee weg komt. Ze zorgen zeker voor een geweldig spektakel. We hebben ze vaker gezien, zoals op het Broeklanderfeest en deze gasten zorgen voor een ziekelijk optreden”.

Zondag

Na de brunch voor alle vrijwilligers is er zondagmiddag weer muziek van huis-DJ Total Tommy. Daarnaast komt de feestband Fragment, een band met twee kleine Engelsen en een lange Nederlander. De band kreeg AHOY uitverkocht en is vaste prik op de Zwarte Cross. Je kunt het een coverband noemen, was het niet dat dit van Giel Beelen niet mag: “Ik vind ’t een belediging als je ’t een coverband noemt. Ze geven er gewoon een eigen dimensie aan. En ’t is altijd een feestje”. De huiskleuren van de Kôle zijn zwart-wit. Dit zullen we dit jaar in alle uitingen extra uitdragen en tot uniek hoogtepunt brengen op zondagmiddag. We vragen iedereen om in witte en zwarte kleding naar de tent te komen om het thema volledig te omarmen. Terug naar de roots en de kleuren die daarbij horen. Ons boertie heeft zijn zwart-witte overall en klompen al aan, dus doe vooral met hem mee, want: de boer dat is de keerl!

En zoals u gewend bent is de entree natuurlijk het hele weekend weer gratis!

Voor meer info: www.kolekermse.nl